Bezpłatna dostawa do końca września!

Colostrum kozie, bydlęce i owcze – porównanie

Cecha Colostrum kozie Colostrum bydlęce Colostrum owcze
Źródło Koza Krowa Owca
Zawartość immunoglobulin (IgG) Średnia (ok. 10–20%) Wysoka (do 25–30%) Bardzo wysoka (do 40%)
Zawartość laktoferyny Wysoka Wysoka Średnia
Zawartość tłuszczu Niska do umiarkowanej Umiarkowana Wysoka
Przyswajalność Bardzo dobra – małe cząsteczki białka Dobra Średnia
Alergenność Niska (mniej kazeiny αS1) Wyższa (więcej kazeiny αS1) Średnia
Smak i zapach Łagodny, lekko słodkawy Neutralny do lekko gorzkawego Intensywniejszy, bardziej mleczny
Dostępność na rynku Ograniczona, ale rośnie Bardzo szeroka Trudno dostępne, niszowe
Cena Średnia-wyższa Średnia Wysoka

Szczegóły porównania:

Colostrum bydlęce – najczęściej stosowane colostrum

Colostrum bydlęce spośród trzech porównywanych rodzajów colostrum jest najlepiej przebadane klinicznie i zwykle pochodzi z pierwszych kilku godzin po porodzie. Jest bogate w immunoglobuliny i laktoferynę. W tego powodu jest najlepiej dostępnym colostrum na rynku. Jedynym potencjalnym przeciwwskazaniem może być stosowanie przez osoby które nie trawią, mają alergię lub nietolerancję białek mleka krowiego.

Dlaczego zawartość immunoglobulin (IgG) w colostrum jest ważna?

Immunoglobuliny to białka odpornościowe, które: neutralizują bakterie, wirusy i toksyny,

  • wspierają układ odpornościowy błon śluzowych (jelit, dróg oddechowych),
  • tworzą pierwszą linię obrony przeciw patogenom.

W colostrum zwierzęcym (szczególnie bydlęcym i owczym), dominującym typem przeciwciał jest IgG. Zawartość IgG jest podawana na etykiecie produktu jako wskaźnik jakości ,ponieważ wtedy również inne składniki colostrum występują w odpowiednio wysokim stopniu skoncentrowania. Ale sama ilość IgG to nie wszystko – ważne są też:  Aktywność biologiczna (ponieważ nawet wysoka ilość IgG nie zadziała, jeśli przeciwciała zostały zdenaturowane podczas obróbki, np. przez wysoką temperaturę). Colostrum suszone dwustopniowo niską temperaturą lepiej zachowuje aktywność biologiczną. IgG i inne składniki colostrum muszą przetrwać kwas żołądkowy i dotrzeć do jelit, więc istotna jest stabilność produktu i miejsce jego wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Suplementy Colostrum active –zawierają kapsułkowane lub otoczkowane formy colostrum lub co zwiększa ich skuteczność.

Inne składniki colostrum :

Laktoferyna – działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie. PRP – silne działanie regulujące układ odpornościowy (immunomodulacja).

Lizozym, cytokiny, czynniki wzrostu – wspierają regenerację i komunikację układu odpornościowego.

Oligosacharydy – działają prebiotycznie i wspierają mikroflorę jelitową.


4. Pochodzenie colostrum Colostrum zebrane w ciągu pierwszych godzin po porodzie ma najwięcej aktywnych składników.

Dłuższe oczekiwanie = mniejsza zawartość IgG i ogólnej aktywności.


Wniosek Zawartość IgG to dobry punkt odniesienia, ale: Nie wystarczy do oceny skuteczności produktu,

Należy brać pod uwagę formę, sposób przetwarzania i obecność innych składników bioaktywnych,

Colostrum o umiarkowanej zawartości IgG, ale wysokiej biodostępności i aktywności biologicznej może być skuteczniejsze niż produkt z większą ilością, ale słabo przyswajalny.

2. Colostrum kozie – dla wrażliwych układów trawiennych

  • Zawiera mniej alergizującej kazeiny typu alfa-S1.
  • Ma mniejsze cząsteczki tłuszczu i białka → lepsza biodostępność.
  • Często lepiej tolerowane przez osoby z nietolerancją mleka krowiego.
  • Działa immunomodulująco i regeneracyjnie, szczególnie w jelitach.
  • Coraz częściej stosowane jako alternatywa dla colostrum bydlęcego.

3. Colostrum owcze – bardzo bogate, ale trudne do pozyskania

  • Najwyższa naturalna koncentracja immunoglobulin i składników odżywczych spośród wszystkich typów.
  • Większa zawartość tłuszczu – co zwiększa kaloryczność i czas trawienia.
  • Trudne do standaryzacji i droższe w produkcji.
  • Suplementy z colostrum owczym są rzadko spotykane na rynku, głównie w produktach klasy „premium”.

Kiedy które colostrum?

Potrzeba Najlepszy wybór
Wysoka odporność ogólna Colostrum bydlęce lub owcze
Dla osób z nietolerancją mleka krowiego Colostrum kozie
Wspomaganie jelit i trawienia Colostrum kozie
Suplementacja dzieci i seniorów Colostrum kozie lub bydlęce (w zależności od tolerancji)
Silna immunosupresja / choroby autoimmunologiczne Colostrum owcze (po konsultacji z lekarzem)

Podsumowanie

Każde colostrumkozie, bydlęce i owcze – ma swoje unikalne właściwości. Najczęściej stosowane i dostępne, i spełniające wymagania jakościowe jest colostrum bydlęce, ale colostrum kozie oferuje lepszą tolerancję, co czyni je świetnym wyborem dla osób z wrażliwym układem trawiennym. Colostrum owcze, choć bardzo bogate w składniki aktywne, pozostaje niszowym i drogim wyborem, który może być korzystny przy bardzo specyficznych wskazaniach.

W praktyce suplementacyjnej, najważniejsze jest dopasowanie rodzaju colostrum do indywidualnych potrzeb i tolerancji organizmu.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.Powrót do sklepu.