Darmowa dostawa do końca października!

Colostrum czyli siara bydlęca – właściwości i zastosowanie

colostrum

Colostrum to pierwsze mleko matki, które pojawia się na krótko przed i niedługo po porodzie. Zawiera aktywne biologicznie składniki, takie jak białka, węglowodany, tłuszcze, minerały i witaminy.[1] Colostrum odgrywa ważną rolę w promowaniu dojrzewania systemu immunologicznego noworodka[1] i ułatwia przejście z życia płodowego do kolejnego etapu.
 
Właściwości zbliżone do ludzkiego colostrum posiada siara bydlęca, która z powodzeniem może być stosowana u ludzi. Wytwarzamy z niej aktywne środki spożywcze i suplementy Colostrum Active, zachowujące dobroczynne właściwości siary bydlęcej. Stosujemy autorski proces produkcji, dzięki któremu sproszkowane colostrum zachowuje pełną wartość produktu świeżego, a skoncentrowane aktywne białka nie ulegają zmianie i zachowują swoje właściwości.

Co to jest colostrum (siara bydlęca)?

Colostrum (nazywane również siarą, młodziwem, pierwszym mlekiem) jest naturalnym produktem wydzielanym przez gruczoły mlekowe ssaków w pierwszych dniach po porodzie. Jest ono bogatym źródłem składników odżywczych, wspomagających układ odpornościowy i służy budowaniu odporności biernej u noworodków. 

Najistotniejszą cechą różniącą go od mleka jest ogromna zawartość (40-krotnie większa niż w dojrzałym mleku) biologicznie aktywnych związków mających właściwości odżywcze i immunologiczne[2]. Stanowi najbardziej kompletny i wartościowy pokarm znany naturze, ponieważ związki zawarte w colostrum są nieobecne lub obecne w niewielkich ilościach w innym pożywieniu. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów colostrum zwierzęcych, między innymi bydlęce, owcze i kozie. Co ważne, wszystkie rodzaje charakteryzuje niewielka różnica w składzie oraz ilości zwartych substancji odżywczych. 

Co zawiera colostrum, czyli skład siary bydlęcej

Z uwagi na skład bardzo przypominający ludzkie colostrum, siara bydlęca jest niezwykle skuteczną substancją, przede wszystkim wspomagającą odporność, wykazującą działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe a nawet neuroprotekcyjne. Colostrum występuje pod wieloma postaciami, jako suplement diety przyjmuje formy kapsułek, tabletek do połykania, proszków do rozpuszczania, zawiesin i płynów doustnych lub kropli.

Najważniejsze składniki colostrum (siary bydlęcej) to:

Kazeina [3]

·       wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,

·       reguluje gospodarkę wapniową i fosforanową (poprawa mineralizacji kości),

·       hamuje rozwój próchnicy.

Laktoferyna [4, 5, 6, 7, 8] 

·       chroni przed infekcjami,

·       promuje rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej jelit,

·       wykazuje aktywność przeciwgrzybiczą w odniesieniu do rozmaitych szczepów Candida,

·       wykazuje bezpośrednie działanie przeciwpasożytnicze,

·       wykazuje bezpośrednie działanie przeciwwirusowe. 

Peptydy bogate w prolinę (PRPs, proline-richpeptides) [9, 10, 11, 12]

Grupa cząsteczek o szerokim spektrum aktywności, wspomagającej rozwój układu immunologicznego. Do podstawowych funkcji należą:

·       wpływ na dojrzewanie tymocytów i proliferację limfocytów w węzłach chłonnych,

·       wzmacnianie napływu limfocytów T supresorowych do miejsca toczącej się reakcji immunologicznej,

·       ograniczanie reakcji autoimmunologicznej,

·       stymulacja wytwarzania wybranych cytokin, istotnych w rozwoju reakcji zapalnej takich, jak: INF, TNF-α, IL-6, czy IL-10,

·       działanie neuroprotekcyjne – stosowany w profilaktyce choroby Alzheimera.

Lizozym [8]

·       działa przeciwbakteryjnie (działanie bakteriostatyczne samego lizozymu i bakteriobójcze w połączeniu z laktoferyną),

·       działa leczniczo i profilaktycznie w odniesieniu do próchnicy,

·       przyspiesza gojenie się infekcyjnych ognisk zapalnych.

Laktoalbumina [13]

Laktoalbuminy α lub β charakteryzuje działanie nieco odmienne niż w przypadku lizozymu. Najważniejsze ich funkcje to:

·       silne działanie przeciwwirusowe w odniesieniu do HIV-1 (hamowanie takich enzymów wirusa jak proteaza oraz integraza),

·       działanie protekcyjne w stosunku do błony śluzowej żołądka (znaczenie w rozwoju choroby wrzodowej – stymulacja wydzielania prostaglandyn PGE2),

·       działanie protekcyjne w odniesieniu do jelit, zapobieganie objawom biegunkowym w przebiegu infekcji Escherichia coli,

·       poprzez redukcję poziomu tryptofanu i pośrednio syntezę serotoniny – możliwość ograniczania zjawiska depresji oraz lęku, które wynikają z działania stresu.

Immunoglobuliny [13, 14, 15]

W colostrum bydlęcym wykazano obecność trzech klas przeciwciał: IgA, IgG: G1 i G2 iIgM. Siara bydlęca zawiera stosunkowo wysokie stężenia tych antyciał, szczególnie klasy IgG. W obrębie jelita przyczyniają się one do właściwej selekcji szczepów bakteryjnych tworzących mikrobiom przewodu pokarmowego. Ma to kardynalne znaczenie dla funkcjonowania układu immunologicznego i modulowania przebiegu wielu schorzeń ogólnoustrojowych.

Szczególnie IgG może spełniać rolę ochronną, gdyż dzięki receptorom polimerowym może być transportowane z rąbka szczoteczkowego jelita poprzez światło komórki do naczyń krwionośnych. Tego typu odporność humoralna może mieć znaczenie wspomagające odporność czynną w zakresie ochrony przed infekcjami.

Czynniki wzrostu [16, 17, 18]

Niezwykle ważne z punktu widzenia rozwoju i wzmocnienia organizmu są czynniki typu hormonalnego o działaniu anabolicznym, jak: insulina, IGF-1 i IGF-2 (insulinopodobne czynniki wzrostu), hormon wzrostu i wiele innych.


Efekt anaboliczny jest osiągany za pomocą skorelowanych działań niewielkich (w porównaniu z tzw. nielegalnym dopingiem) stężeń różnych bioaktywnych czynników, które tylko w takiej, naturalnie dobranej w procesie ewolucji kombinacji, wywołują ten efekt w sposób łagodny i nieszkodliwy.

Wyjątkowa kompozycja kwasów tłuszczowych,

Witaminy – z grupy B oraz C, D, E i A,

Minerały – wapń, magnez, potas i fosfor.

Colostrum bydlęce i jego właściwości lecznicze

Siara zawiera aż 250 wyjątkowych składników, dlatego jej działanie jest wielopłaszczyznowe. Przede wszystkim colostrum ma właściwości wspomagające układ odpornościowy u ludzi w każdym wieku, dzięki obecności związków immunologicznie aktywnych[19] – stymuluje aktywność tego układu i zapewnia przeciwciała do walki z patogenami. Warto je zatem stosować po przebytej infekcji, ponieważ pozytywnie wpływa na odbudowę systemu odpornościowego. Młodziwo wykazuje aktywne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Koncentrat siary bydlęcej ma także właściwości neuroprotekcyjne i przywraca „stabilność emocjonalną”. Ogranicza odczuwanie stanów lękowych, polepsza koncentrację i poprawia nastrój – potwierdzają to wyniki przeprowadzonych przez nas badań z udziałem sportowców oraz osób ze zdiagnozowaną depresją.

Colostrum Active to suplement diety, który kompleksowo zadba o twój organizm. Jego stosowanie wpłynie pozytywnie nie tylko na odporność, ale także na dobre samopoczucie.

Siara Bydlęca – zastosowania zdrowotne colostrum

Jeśli zmagasz się z osłabioną odpornością, to koniecznie sięgnij po colostrum. Jego właściwości pozytywnie wpłyną na poprawę twojego zdrowia i wzmocnienie organizmu. Można stosować go profilaktycznie w sezonie infekcyjnym, ale świetnie sprawdzi się także w okresie rekonwalescencji. Dodatkowo, co potwierdzają wyniki naszych badań, pomaga przywrócić siły witalne po wzmożonej aktywności fizycznej. Wysiłek fizyczny o maksymalnej intensywności, nawet u osób uprawiających sport wyczynowo, stanowi ekstremalny czynnik stresowy, który może powodować uszkodzenia nie tylko w obrębie układu mięśniowego, ale również innych tkanek, stanowiąc modelowy przykład zaburzenia równowagi homeostatycznej organizmu.

W wyniku komórkowej immunosupresji zwiększa się u zawodników wrażliwość na infekcję, co może skutkować zarówno zwiększeniem podatności sportowców na zachorowania (szczególnie górnych dróg oddechowych – URTI), ale również może dochodzić do wzrostu stanu zapalnego i pojawienia się symptomów przetrenowania.[20, 21] Powyższe zmiany obserwuje się przede wszystkim w okresie wzrostu obciążeń wysiłkowych.[22]

Colostrum to:

wsparcie
układu
odpornościowego
zdrowe
jelita
poprawa
nastroju
aktywne
działanie
przeciwzapalne

Wprowadzanie do diety siary bydlęcej o udokumentowanym działaniu immunomodulującym[4] może stanowić  jeden z elementów  łagodnej i  bezpiecznej ingerencji  przywracającej równowagę  układu odpornościowego. Colostrum działa wzmacniająco i ochronnie na układ odpornościowy i redukuje stany zapalne u osób dorosłych, dzieci i osób aktywnych fizycznie.  Suplementy diety zawierające siarę powinny stosować także osoby narażone na stres i borykające się z ciągłym zmęczeniem. Colostrum zmniejsza także stany zapalne skóry i przyspiesza proces gojenia ran.

Siara (colostrum) – dawkowanie

Dobranie odpowiedniej dawki zastosowanej w suplementacji colostrum stanowi nie lada wyzwanie. Wynika to nie tylko ze zbyt małej liczby przeprowadzonych do tej pory badań klinicznych z udziałem ludzi, ale przede wszystkim z różnorodnych efektów, jakich osiągnięcie umożliwia suplementacja siarą bydlęcą. Zanim zatem zostanie podjęta decyzja dotycząca suplementacji należy jasno określić jej cel i odpowiednio dobrać dawkę, skuteczność której najczęściej zaczyna się od min. 3,0 g do 20,0 g na dzień. 

PRZYKŁADY DAWKOWANIA
Cel Dawka
Colostrum bydlęce jako suplement diety w celu poprawy funkcji immunologicznych.[23, 24] Dawki min. 10-20g na dobę przez okres min. 4-12 tygodni (prawdopodobnie nawet dawki wyższe niż 20g/dobę).
Colostrum bydlęce stosowane w celu zmniejszenia częstotliwości nawracających biegunek oraz infekcji górnych dróg oddechowych.[25, 26] Dawki min. 3-6g na dobę przez okres od 4-12 tygodni.

Przeciwwskazania i skutki uboczne w stosowaniu siary bydlęcej (colostrum)

Colostrum mogą stosować zarówno dzieci, jak i dorośli oraz seniorzy – jest bezpieczne dla osób w każdym wieku. Może być podawane już od trzeciego roku życia. Ma wpływ na ogólne wzmocnienie organizmu i ograniczenie stanów zapalnych. Colostrum to naturalna substancja, całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Badania nie wykazały skutków ubocznych jego stosowania. Nie ma również możliwości przedawkowania siary bydlęcej, ponieważ ilość wchłanianych z niej substancji jest naturalnie regulowana przez jelita. Colostrum z powodzeniem mogą zażywać kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania produktów z siary bydlęcej  jest nietolerancja lub alergia na białka mleka krowiego, które występują w colostrum w dużych ilościach. Siary bydlęcej nie należy przyjmować jeśli w trakcie jej stosowania pojawiają się problemy gastryczne, mdłości  lub wysypka. Objawy alergii lub nietolerancji na colostrum zwykle ustępują szybko po zaprzestaniu jego przyjmowania.

Jakie colostrum wybrać? 

Na rynku pojawia się coraz więcej producentów suplementów wytworzonych z colostrum lub z jego dodatkiem. Takie produkty są dostępne bez recepty w aptekach, sklepach internetowych i stacjonarnych. Colostrum jest bezpieczne w stosowaniu zarówno dla osób dorosłych, seniorów i dzieci. Produkty colostrum występują między innymi w formie kapsułek, tabletek i proszku. W produktach Colostrum Active używamy nadwyżek siary z pierwszego doju, pozyskiwanej od najlepszych, atestowanych polskich hodowców krów do dwóch godzin od porodu, ponieważ wtedy zawiera najwięcej aktywnych, cennych składników. Jest ona następnie zamrażana i transportowana do zakładu produkcyjnego.

Posiadamy własny, nowoczesny zakład przetwórczy na terenie Parku Technologicznego, co pozwala na stosowanie autorskiego procesu produkcji: mikrofiltracji bakteryjnej i suszenia rozpyłowego w niskiej temperaturze. Dzięki temu sproszkowane colostrum zachowuje pełną wartość produktu świeżego, a skoncentrowane aktywne białka nie ulegają zmianie i zachowują swoje właściwości.

Współpracujemy z wieloma specjalistami i przeprowadzamy liczne badania własne na temat oddziaływania siary bydlęcej na ludzki organizm.

dr Justyna Korycka – Korwek
Kierownik Laboratorium

Zawodowo związana z Lubuskim Ośrodkiem Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o. w Kalsku, gdzie pracuje na stanowisku Kierownika Laboratorium. Jest także adiunktem w Katedrze Żywienia Człowieka i Dietoterapii Uniwersytetu Zielonogórskiego. Nauczyciel akademicki z powołania – prowadzi ze studentami zajęcia zarówno teoretyczne, jak i praktyczne m.in.  z przedmiotów Mikrobiologia, Biochemia, Higiena i Toksykologia Żywności oraz z przedmiotów związanych z żywieniem człowieka. Autorka i współautorka publikacji, realizatorka i współrealizatorka wielu projektów badawczych z dziedziny Biochemii oraz projektów badawczo-rozwojowo-wdrożeniowych z dziedziny Technologii Żywności.W roku 2014 ukończyła Stacjonarne Studia Doktoranckie Biologii Molekularnej na Wydziale Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego, otrzymując stopień naukowy Doktora w dziedzinie Nauk Biologicznych, w dyscyplinie Biochemia.

Ten artykuł zawiera informacje o produktach:
Źródła:
  1. M. Zimecki, J. Artym, Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2005, t. 59, s. 309–323.
  2. K. A. Rak, M. Bronkowska, Immunologiczne znaczenie siary, „Hygeia Public Health” 2014, nr 49(2), s. 249–254.
  3. Kelly G.S. Bovine colostrums: a review of clinical uses. Altern Med Rev. 2003;8(4):378-394.
  4. Artym J., Zimecki M., Kruzel M.L.: Reconstitution of the cellular immune response by lactoferrin in cyclophosphamide-treated mice is correlated with renewal of T cell compartment. Immunobiology, 2003; 207: 197–205
  5. Andersson Y., Lindquist S., Lagerqvist C., Hernell O.: Lactoferrin is responsible for the fungistatic effect of human milk. Early Hum. Dev., 2000; 59: 95–105
  6. Baveye S., Elass E., Mazurier J., Spik G., Legrand D.: Lactoferrin: a multifunctionalglycoproteininvolved in the modulation of the inflammatoryprocess. Clin. Chem. Lab. Med., 1999; 37: 281–286
  7. Ziemecki M. Wlaszczyk A., Wojciechowski R., Dawiskiba J., Kruzel M. : Lactoferinregulates the immuneresponses in post-surgicalpatients: ArchImmunolTher. Exp., 2001;49: 325-333
  8. Płusa T. : Immunomodulacyjne białka zawarte w siarze. Polski. Merkuriusz. Lekarski., 2009, Tom XXVI, 153: 234-238
  9. Bovine colostrum nanopeptide affects amyloid beta aggregation. M. Janusz, M. Woszczyna, M. Lisowski, A. Kubis, J. Macała, T. Gotszalk, J. Lisowski; FEBS Letters 583 (2009) 190–196
  10. Protective effect of Colostrin in on neuroblastoma cell survival is due to reduced aggregation of (-amyloid) D. Schuster, A. Rajendran, S.W. Hui, T. Nicotera, T. Srikrishnan, M.L. Kruzel Neuropeptides, 39 (2005), pp. 419–426
  11. Colostrinin (a naturally occurring, proline-rich, polypeptide mixture) in the treatment of Alzheimer’s disease. Bilikiewicz A., Gaus W.: J. Alzheimers Dis., 2004; 6: 17–26
  12. Hurley WL, Theil PK (2011) Perspectives on immunoglobulins in colostrum and milk. Nutrients 3: 442–474.
  13. Rump JA, Arndt R, Arnold A, et al. Treatment of diarrhoea in human immunodeficiency virus - infected patients with immunoglobulins from bovine colostrum. ClinInvestig 1992;70:588-594. 16. Plettenberg A, Stoehr A, Stellbrink HJ, et al. A preparation from bovine colostrum in the treatment of HIV-postive patients with chronic diarrhea. Clin Investig 1993;71:42-45
  14. Hilpert H, Brussow H, Mietens C, et al. Use of bovine milk concentrate containing antibody to rotavirus to treat rotavirus gastroenteritis in infants. J InfectDis 1987;156:158-166.
  15. Stephan W, Dichtelmuller H, Lissner R. Antibodies from colostrums in oral immunotherapy. J Clin Chem Clin Biochem 1990;28:19-23.
  16. IGF-1, IGF-2, the IGF-1 receptor and IGF binding protein act together to simulate muscle cell proliferation and differentiation. (Journal of BiologicalChemistry, 1989)
  17. Bricker D. Colostrum: Implications for accelerated recovery in damaged muscle and cartilage, prevention of some pathogenic disease.The American Chiropractorpp 3-4 (1991).
  18. BiruhalemAssefa, Ayman M. Mahmoud, Andreas F. H. Pfeiffer,Andreas L. Birkenfeld, Joachim Spranger, and Ayman M. Arafat Insulin-LikeGrowthFactor (IGF) Binding Protein-2, Independently of IGF-1, Induces GLUT-4 Translocation and GlucoseUptake in 3T3-L1 Adipocytes.OxidativeMedicine and Cellular Longevity, Volume 2017, Article ID 3035184
  19. Uruakpa, F. O., Ismond, M. A. H., & Akobundu, E. N. T. (2002). Colostrum and its benefits: a review. NutritionResearch, 22(6), 755. https://doi.org/10.1016/S0271-5317(02)00373-1
  20. Lancaster, G. I., Halson, S. L., Khan, Q., Drysdale, P., Wallace, F., Jeukendrup, A. E., & … Gleeson, M. (2004). Effects of acute exhaustive exercise and chronic exercise training on type 1 and type 2 T lymphocytes. ExerciseImmunologyReview, 1091-106.
  21. Teixeira Guimarães, T., Terra, R., &Lourenço Dutra, P. M. (2017). Chronic effects of exhausting exercise and overtraining on the immune response: Th1 and Th2 profile. Motricidade, 13(3), 69–78.
  22. Gleeson, M., &Pyne, D. B. (2016). Respiratory inflammation and infections in high-performance athletes. Immunology& Cell Biology, 94(2), 124–131. https://doi.org/10.1038/icb.2015.100\
  23. Główka, N.; Durkalec-Michalski, K.; Woźniewicz, M. ImmunologicalOutcomes of BovineColostrumSupplementation in Trained and Physically Active People: A SystematicReview and Meta-Analysis. Nutrients 2020, 12, doi:10.3390/nu12041023.
  24. Guberti, M.; Botti, S.; Capuzzo, M.T.; Nardozi, S.; Fusco, A.; Cera, A.; Dugo, L.; Piredda, M.; De Marinis, M.G. BovineColostrum Applications in Sick and Healthy People: A Systematic Review. Nutrients 2021, 13, 2194, doi:10.3390/nu13072194.
  25. Patel K Rana R. Pedimune in recurrent respiratory infection and diarrhoea – the Indian experience – the PRIDE  study Indian J Pediatr. 2006; 73: 585-591,
  26. Saad K., Abo-Elela M.G.M., El-Baseer K.A.A., Ahmed A.E., Ahmad F.-A., Tawfeek M.S.K., El-Houfey A.A., AboulKhair M.D., Abdel-Salam A.M., Abo-Elgheit A., et al. Effects of Bovine Colostrum on Recurrent Respiratory Tract Infections and Diarrhea in Children. Medicine. 2016;95:e4560. doi: 10.1097/MD.0000000000004560 
To top
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.Powrót do sklepu.