Badania nad trawieniem żołądkowo- jelitowym suplementu Colostrum PRP (nazwa handlowa: Colostrum Active Natural) przeprowadzone zostały na zlecenie Agrapak sp. z o. o. przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu w ramach realizacji projektu badawczego pt. „Opracowanie na terenie miejscowości Łagodzin innowacyjnej technologii wytwarzania „Siary suplement diety” dla ludzi, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Badania i innowacje (nr projektu: RPLB.01.01.00-08-0062/16).
Trawienie żołądkowo-jelitowe preparatu Colostrum PRP i jego wpływ na zawartość IgG, IGF-1, Laktoferyny i lizozymu.
W wyniku procesu trawienia zakapsułkowanego preparatu Colostrum PRP w żołądku i jelicie cienkim następuje redukcja IGF-1 na poziomie 22% w odniesieniu do preparatu nie poddawanego działaniu czynników trawiących. Natomiast zawartość IgG, laktoferyny, laktoalbuminy i lizozymu w treści żołądkowo-jelitowej po symulacji trawienia zakapsułkowanego preparatu Colostrum PRP nie ulega zmianie i jest zbliżona do zawartości tych związków w preparacie nietrawionym.
WYDZIAŁ NAUK O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU
Katedra Biotechnologii
i Mikrobiologii Żywności
Poznań, 6.02.2018
TRAWIENIE ŻOŁĄDKOWO-JELITOWE PREPARATU COLOSTRUM PRP
I JEGO WPŁYW NA ZAWARTOŚĆ IgG, IGF-1, LAKTOFERYNY I LIZOZYMU
1 Symulacja trawienia żołądkowo-jelitowego
- Trawienie w żołądku in vitro
Kapsuły (kapsułki o przedłużonym uwalnianiu – DRCaps = Delayed Release Capsules) preparatu COLOSTRUM PRP wprowadzono do mieszaniny trawiącej w ilości 1 kapsułka / 10 ml treści żołądka (bufor do trawienia żołądkowego o pH 2, pepsyna). Trawienie prowadzono w temperaturze 37 °C przy ciągłym mieszaniu (120 rpm/min.) przez 2 godziny.
- Trawienie w jelicie cienkim in vitro
Treść żołądka rozcieńczono w stosunku 1 : 1 jelitową mieszaniną trawiącą (bufor do trawienia jelitowego, sole kwasów żółciowych, ekstrakt trzustkowy, pH 7,4). Trawienie jelitowe prowadzono w temperaturze 37 °C przy ciągłym mieszaniu (120 rpm/min.) przez 1 godzinę. Stężenie końcowe preparatu podczas trawienia jelitowego wynosiło 0,5 kapsułki / 10 ml treści jelitowej
Po symulacji trawienia żołądkowo-jelitowego pobrano próby do oznaczeń IgG, IGF-1, LFR, a-LA i lizozymu (LZM). Próby przechowywano w temperaturze -70 °C do momentu analizy.
- Oznaczenie IgG, IGF-1, LFR, a-LA i LZM po trawieniu żołądkowo-jelitowym in vitro
Oznaczenia wykonano metodą ELISA. Do analiz zastosowano testy ELISA o specyfikacji jak poniżej:
- Bovine IgG ELISA Kit (nr kat. SRB-T-83507), data ważności 05.2019
- Bovine IGF-1 ELISA Kit (nr kat. 201-04-0046), data ważności 05.2019
- Bovine LTF ELISA Kit (nr kat. 201-04-0119), data ważności 05.2019
- Bovine LZM ELISA Kit (nr kat. SRB-T-83096), data ważności 05.2019
- Bovine a-La ELISA Kit (nr kat. SRB-T-84655)
Oznaczenia wykonano zgodnie z procedurą podaną przez producenta (Shanghai SunRed Biological Technology Co., Ltd, China).
- Wyniki analiz
Wyniki oznaczeń IgG, IGF-1, laktoferyny (LFR), a-laktoalbuminy (a-LA) i lizozymu (LZM) w preparacie Colostrum PRP (zakapsułkowanym i niezakapsułkowanym) po trawieniu żołądkowo-jelitowym przedstawiono w tabeli 1 i 2 oraz na wykresach.
5. WNIOSKI
- W wyniku procesu trawienia zakapsułkowanego preparatu Colostrum PRP w żołądku i jelicie cienkim następuje redukcja IGF-1 na poziomie 22% w odniesieniu do preparatu nie poddawanego działaniu czynników trawiących. Natomiast zawartość IgG, laktoferyny, laktoalbuminy i lizozymu w treści żołądkowo-jelitowej po symulacji trawienia zakapsułkowanego preparatu Colostrum PRP nie ulega zmianie i jest zbliżona do zawartości tych związków w preparacie nietrawionym (Tabela 1).
Z uwagi na to, że kapsuły były zamknięte w warunkach imitujących trawienie w żołądku, można przypuszczać, że degradacja IGF-1 nastąpiła podczas trawienia w jelicie cienkim, w czasie którego preparat siary był stopniowo uwalniany z żelowej kapsułki. Trawienie IGF-1 zachodziło na skutek działania czynników trawiennych obecnych w soku jelitowo-trzustkowym.
IgG, LFR, a-LA i LZM były stabilne i nie ulegały rozkładowi podczas trawienia jelitowego (Tabela 1).
Tabela 1. Wpływ trawienia żołądkowo-jelitowego na zawartość IgG, IGF-1, laktoferyny (LFR), lizozymu (LZM) i a-laktoalbuminy (a-LA) w preparacie Colostrum PRP w postaci kapsułek. W tabeli przedstawiono wartości średnie ± SD oraz procentowe zmiany zawartości składników po trawieniu w żołądku i jelicie cienkim (↑-wzrost, ↓-spadek).* statystyczna istotność różnic na poziomie p ≤ 0,05.
Preparat | IgG | IGF-1 | LFR | LIZOZYM | a-LA |
mg/g | mg/g | mg/g | mg/g | mg/g | |
Nietrawiony | 333,22 ± 6,76 |
3,52 ± 0,38 |
9,11 ± 0,16 |
5,83 ± 0,46 |
10,55 ± 0,52 |
Trawiony | 340,98 ± 11,27 |
2,75* ± 0,08 |
9,14* ± 0,71 |
5,99 ± 0,35 |
10,61 ± 0,41 |
Zmiany (%) | ↑1,72 | ↓21,78* | ↑0,38 | ↑ 2,74 | ↑0,57 |
UWAGI | * Preparat nietrawiony był przygotowany w analogiczny sposób jak preparat trawiony tylko bez dodatku czynników trawiennych * Kapsułki z preparatem Colostrum PRP są stabilne w warunkach imitujących trawienie w żołądku, stopniowe uwolnienie zawartości kapsuły do treści pokarmowej następuje na etapie trawienia w jelicie cienkim. |
- W wyniku procesu trawienia preparatu Colostrum PRP niezakapsułkowanego (trawionego w postaci proszku) obserwowane były znacznie większe straty w zawartości oznaczanych związków. W przypadku IGF-1, LFR i a-LA stężenie zostało zmniejszone odpowiednio o ok. 44%, 38% i 67% w odniesieniu do preparatu nietrawionego. Podczas trawienia preparatu niezakapsułkowanego obserwowano również obniżenie zawartości IgG oszacowane na poziomie 19%. Podczas trawienia żołądkowo-jelitowego nie odnotowano statystycznie istotnych zmian w zawartości lizozymu (Tabela 2).
Tabela 2. Wpływ trawienia żołądkowo-jelitowego na zawartość IgG, IGF-1, laktoferyny (LFR), laktoalbuminy (a-LA) i lizozymu (LZM) w preparacie Colostrum PRP w postaci proszku.
W tabeli przedstawiono wartości średnie ± SD oraz procentowe zmiany zawartości składników po trawieniu w żołądku i jelicie cienkim (↑-wzrost, ↓-spadek)
* statystyczna istotność różnic na poziomie p ≤ 0,05.
Preparat | IgG | IGF-1 | LFR | LIZOZYM | a-LA |
mg/g | mg/g | mg/g | mg/g | mg/g | |
Nietrawiony | 233,60 ± 11,74 | 3,64 ± 0,08 | 7,69 ± 1,16 | 6,12 ± 0,88 | 10,55 ± 0,52 |
Trawiony | 188,16* ± 4,60 | 2,05* ± 0,09 | 4,76* ± 0,79 | 5,86 ± 0,56 | 3,48* ± 0,36 |
Zmiany (%) | ↓ 19,45* | ↓ 43,75* | ↓ 38,05* | ↓ 4,25 | ↓67,01 |
UWAGI | Preparat odniesienia określony jako nietrawiony był inkubowany w warunkach analogicznych jak preparat trawiony tylko bez dodatku czynników trawiennych. |
Wykres 1. Zmiany zawartości IgG, IGF-1, laktoferyny (LFR), laktoalbuminy (a-LA) i lizozymu (LZM) podczas trawienia żołądkowo-jelitowego preparatu Colostrum PRP kapsułkowanego i niekapsułkowanego.
Preparat nietrawiony (NT) i trawiony (T), * statystyczna istotność różnic na poziomie p ≤ 0,05.
dr hab. Anna Olejnik
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu e-mail: anna.olejnik@up.poznan.pl